Wanneer je het over varen hebt is er bijna altijd wel iemand bij die over het IJsselmeer begint. Waarom is dat? Wat is er zo bijzonder aan het IJsselmeer dat iedereen, die in Nederland wel eens een voet op een boot zet, dit meer gezien moet hebben?

Wat is het IJsselmeer?

Voor we gaan kijken naar wat er zo bijzonder is aan dit meer is het goed om eerst eens te kijken wat het IJsselmeer precies, de naam geeft natuurlijk al prijs dat het om een meer gaat. Maar in dit geval is het niet zo maar een meer. Het IJsselmeer is met ruim 1100 vierkante kilometer namelijk het grootste meer van Nederland.

Net als veel andere wateren in en om Nederland is het IJsselmeer niet helemaal puur natuur maar min of meer gecreëerd. Het is namelijk ontstaan na het afsluiten van een deel van de Zuiderzee. De afsluitdijk die hiervoor werd gebruikt, werd voltooid in 1932. Enkele maanden later, maar nog steeds in 1932, werd het meer dat hierdoor ontstond het IJsselmeer genoemd. Er is voor deze naam gekozen omdat de rivier de IJssel uitmondt op wat wij nu als het IJsselmeer kennen.

Afsluitdijk en het IJsselmeer

Drinkwater uit het IJsselmeer

Op een website als Watervakantie.nl verwacht je natuurlijk te lezen op welke manieren je allemaal kunt genieten van het IJsselmeer als watersporter en daar gaan we het ook zeker over hebben maar wat minder bekend is, is het feit dat dit meer ook daadwerkelijk functies heeft voor nabij liggende steden. Zo maakt de plaats Andijk gebruik van het water uit het IJsselmeer als drinkwatervoorziening. Daarnaast krijgen Friesland en Groningen zoet water vanuit het IJsselmeer om bijvoorbeeld hun kanalen door te spoelen en verzilting* van de polders tegen te gaan.

*verzilting treedt op wanneer er (teveel) zout water in de grond komt. De grond kan hierdoor bijvoorbeeld minder vruchtbaar worden voor landbouw doeleinden.

Varen op het IJsselmeer

We begonnen al met het feit dat het IJsselmeer het grootste meer van Nederland is, het is dan ook niet gek dat het IJsselmeer bij veel watersporters bekend staat als dé locatie om te varen. Het IJsselmeer is volgens Europese richtlijnen benoemt tot een zone 2 gebied. Hier binnen vallen ook het Markermeer en het IJmeer.

Er zijn vier zones, elke zone geeft aan hoe hoog de golven hier kunnen komen.

• Zone 0: golfhoogte > 2 m

• Zone 1: golfhoogte tussen 1,2 m en 2,0 m

• Zone 2: golfhoogte tussen 0,6 m en 1,2 m

• Zone 3: golfhoogte tot 0,6 m

• Zone 4: geen golfhoogte gegeven

In de praktijk komt het er op neer dat er in zone 2 dus golven voor kunnen komen tussen de 0,6 meter en 1,2 meter hoog.

Heb ik een vaarbewijs nodig op het IJsselmeer?

Het vaarbewijs is niet specifiek voor locaties vereist, los van het soort water dat je bevaart is het ook afhankelijk van het soort boot waar je mee vaart. Voor meer informatie over het vaarbewijs kun je het best ons artikel Vaarbewijs: Alles wat u moet weten over het vaarbewijs voor pleziervaart lezen.

Wat is er te doen op het IJsselmeer?

Aan de éne kant is er niets te doen op het IJsselmeer en aan de andere kant juist weer van alles. Het hangt er namelijk helemaal vanaf wat jij wil doen op het IJsselmeer. Zo kun je ervoor kiezen om met een stel vrienden een mooie motorsloep te huren en te genieten van het mooie weer onder het genot van een drankje en een hapje.

Maar wil je wat meer actie dan kun je bijvoorbeeld een speedboot huren, of maak het nog iets intensiever en huur een zeilboot

Ga je toch liever voor de ontspanning, maar wil je meer dan een stel vrienden meenemen of wil je gewoon iets meer comfort dan een sloep je geeft? Kijk dan eens naar de mogelijkheden om een luxe motorschip te huren

Luxe motorschip op het IJsselmeer

Wat is er te doen aan het IJsselmeer?

Los van wat je allemaal kunt doen óp het IJsselmeer is er ook nog heel veel te beleven aan het IJsselmeer. Er liggen meerdere grote en kleine plaatsen aan het IJsselmeer zoals bijvoorbeeld Lelystad, Urk, Piaam, Gaast, Den Oever en Makkum.

Elke plaats heeft zijn eigen identiteit en leuke horecagelegenheden om tijdens uw boottocht een stop te maken en een hapje te eten. U kunt gemakkelijk zoeken naar restaurants, grand café’s en eet café’s door te filteren op locatie op het Restaurants aan het watergedeelte van watervakantie.nl

Wat is jouw beste herinnering aan het IJsselmeer?

Watervakantie.nl is benieuwd, wat is jouw beste herinnering aan het grootste meer van Nederland? Welk terras moeten de mensen echt eens proberen of welk plekje moet je gezien hebben? Laat het ons weten in de reacties of op onze Facebook-pagina

Alles over varen met een huurboot

Lees het in ons magazine

Fysiek magazine ontvangen? Mail ons dan op info@watervakantie.nl