Je bent van plan voor het eerst het water op te gaan met een gehuurde boot, helemaal goed! We kunnen ons voorstellen dat het aan het begin best spannend is, zeker wanneer het überhaupt de eerste keer is dat je met een boot het water op gaat. Om de spanning wat weg te nemen hebben we een artikel geschreven dat je wat punten geeft waar je rekening mee moet houden wanneer je een boot gaat huren en het water op gaat.

Wat voor boot ga je huren?

Een van de eerste dingen om bij stil te staan is het soort boot dat je gaat huren. Wanneer je niet eerder hebt gevaren is het lekker om eerst eens het gevoel te krijgen door bijvoorbeeld een motorsloep te huren.

Een motorsloep is relatief eenvoudig te besturen en motorsloepen bieden over het algemeen genoeg ruimte om met een stel vrienden of het gezin een heerlijke dag op het water te verblijven.

Wil je echt helemaal bij het begin beginnen dan kun je er ook voor kiezen om te beginnen met een roeiboot, kano of kajak. In principe kan iedereen deze boten besturen maar het zorgt er wel voor dat je zonder al te hoge drempel het water op kunt.

Heb je al wat uren ervaring op het water dan kun je ook kiezen voor een motorjacht. De motorjachten heb je in allerlei gradaties van luxe. Zo kun je op Watervakantie.nl kiezen voor de categorie Motorschip maar ook voor de categorie Motorschip Luxe.

De laatste categorie bevat een selectie aan schepen die net iets comfortabeler zijn. Zo zijn deze schepen iets ruimer, hebben ze grotere zithoeken of zijn ze bijvoorbeeld voorzien van een compleet uitgeruste keuken en er zijn zelfs motorschepen met een buitendouche. Luxe motorschip

Ben je er wel klaar voor om het water op te gaan maar nog niet om zelf een boot te besturen? Kijk dan eens in de categorie Varen met een schipper. Zoals de naam al aangeeft kun je hier boten vinden waarbij je ook meteen een schipper inhuurt. Zo kun je de boot van je dromen huren, een geweldige ervaring beleven op het water en hoef jij je alleen maar zorgen te maken over het feit dat je geniet!

Heb je een vaarbewijs?

Hierboven hebben we het al gehad over welke boot je graag zou willen huren, maar het is ook mogelijk dat de boot die je wilt huren een vaarbewijs vereist. In dat geval is het simpelweg niet mogelijk om deze boot te huren zonder in het bezit te zijn van een vaarbewijs.

Op Watervakantie.nl geven we duidelijk aan welke huurboot een vaarbewijs vereist en welke niet, op die manier wordt je niet teleurgesteld wanneer je een prachtige boot ziet en blijkt dat je deze niet kunt huren omdat je geen vaarbewijs hebt. Je kunt alle huurboten, welke je kunt huren zonder vaarbewijs, vinden in de categorie Zelf varen zonder vaarbewijs

Wanneer je wel in het bezit bent van een vaarbewijs kun je kijken in de categorie Zelf varen met vaarbewijs. Logischerwijs kun je als bestuurder mét vaarbewijs ook boten huren waarvoor geen vaarbewijs benodigd is.

Wil je meer weten over het vaarbewijs? Lees dan ons artikel Vaarbewijs: Alles wat u moet weten over het vaarbewijs voor pleziervaart eens.

Waar ga ik varen met mijn huurboot?

Wanneer je een keuze hebt gemaakt voor het soort huurboot dat je zou willen gaan huren is het nog niet afgelopen met de keuzes die je moet maken. Je ervaring op het water heeft ook grotendeels te maken met waar je gaat varen.

Eerder hebben we geschreven over het IJsselmeer in ons artikel Wat is er zo bijzonder aan het IJsselmeer? en alhoewel het IJsselmeer prachtig is, kan het goed zijn dat u onder in Nederland woont en er weinig voor voelt om eerst zo lang in de auto te moeten zitten om het water op te kunnen. Daarnaast kan het fijn zijn om, de eerste keer dat u met een huurboot het water op gaat, op zoek te gaan naar rustig vaarwater. Zonder al te veel andere boten en zonder moeilijke bruggen of dergelijke.

Brug in Enkhuizen

De kans is groot dat je een geschikte locatie kunt vinden. Nederland beschikt over meer dan 6.200 kilometer aan vaarwegen. Dat is het meeste vaarwater per inwoner in de wereld!

Met het filtersysteem van Watervakantie.nl kun je gemakkelijk zoeken naar jouw ideale huurboot, op jouw ideale locatie! Je kunt zoeken op de locatie van de verhuurder maar, misschien nog wel handiger, je kunt ook zoeken op vaargebied.

Tip: Op de website van de ANWB kun je inspiratie op doen voor vaarroutes in Nederland. Het fijnw hiervan is dat de ANWB de vaarweg erbij beschrijft. Zo geeft het over een vaarroute in Sneek het volgende aan: “Omdat het vaarwater vaak te smal is om met een wat groter schip op te kruisen, zullen niet alle sloten onderweg bezeild zijn. Daarom kun je op de meren, waar je de ruimte hebt, tussendoor even flink je hart ophalen. Ook bij deze route is het vertrekpunt de Waterpoort in Sneek. De lengte van deze vaarroute is 39 kilometer.”

Naast de ANWB zijn er natuurlijk nog tal van websites op het internet te vinden die mooie vaarroutes beschrijven. Google maar eens op Vaarroute Nederland

En nu? Een boot huren via Watervakantie.nl!

We hopen dat je hiermee weer iets dichterbij een geweldige vakantie op het water bent. Vergeet ons ook niet te volgen Facebook om op de hoogte te blijven van nieuws over al het moois dat boten en het water te bieden hebben maar bijvoorbeeld ook van leuke evenementen zoals onze Vaar-Doe-Dag laatst in Terherne.

Alles over varen met een huurboot

Lees het in ons magazine

Fysiek magazine ontvangen? Mail ons dan op info@watervakantie.nl